Hluboký spánek – co to vlastně je a jak jej dosáhnout?

Máte ve svém okolí někoho, o kom se říká, že má opravdu hluboký spánek? Co tato věta znamená? Spí ten člověk doslova „jak zaříznutý“ a nic ho neprobudí? Jak se na hluboký spánek nahlíží z odborného hlediska a co se děje s naším tělem právě během hlubokého spánku?

hluboky_spanek

Co je to ten hluboký spánek?

Za hluboký spánek považujeme poslední část takzvané non-REM fáze. Jak jistě víte,  spánek se skládá z takzvaných REM a non-REM fází. Během REM fáze (podle anglického rapid eye movement) se člověku rychle hýbou oči a jde o mělkou fázi spánku. Hluboká fáze spánku tvoří přibližně posledních 30 minut z non-REM fáze spánku.

Měření spánku pomocí hodinek

V dnešní době má i na Slovensku každý druhý člověk na ruce fitness náramek nebo inteligentní hodinky. Tato zařízení nám dokáží pomoci měřit nejen čas, ale také kvalitu našeho spánku. Zvládají to už levnější modely, které vám dokáží poskytnout alespoň základní data o kvalitě vašeho spánku. Výsledkem používání přístroje pro měření spánku a analýzy dat může být například úprava času, kdy byste měli chodit do večer do postele, úprava vašeho večerního režimu, ale také obecně vašeho životního stylu. 

Výsledky měření spánku

Když se ráno podíváte na graf ve vaší fitness aplikaci, který monitoruje spánek během celé noci, určitě tam uvidíte různé výkyvy. Spatříte tam například tu půl hodinku, kdy jste se v noci vzbudili a nemohli jste usnout, ale i 4- hodinový úsek mělkého spánku ráno před probuzením. Naším cílem je, aby hluboký spánek tvořil co největší procento z celé délky spánku – ideální alespoň 25 %. Samozřejmě, cílem není spolehnout jen na zařízení tohoto typu, avšak i díky němu umíte posunout váš spánek kvalitou vpřed. Strava, celkový váš denní a večerní režim, stres či kvalita matrace jsou však rozhodně těmi elementy, které mají na spánek nosný vliv.

Jaký je význam hlubokého spánku?

Během hlubokého spánku jsou naše svaly dokonale uvolněné. Oči se nehýbou a nesní se nám žádné sny. Jedná se o stav té největší relaxace, kdy naše tělo odpočívá a regeneruje. Hluboký spánek je důležitý například i pro sportovce a lidi věnující se fitness. Právě během hlubokého spánku naše svaly čerpají přijaté živiny v podobě bílkovin a doslova rostou.

Proč toužíme mít vysoký poměr hlubokého spánku?

Pokud se ráno budíte dolámáni, bez energie a se špatnou náladu, pravděpodobně za to může i nedostatek hlubokého spánku. Ten je alfou a omegou dostatečného odpočinku, ale k jeho dosažení musíte splnit několik cílů, které jsme popsali již ve více článcích na našem blogu a zmiňovali jsme je i výše – mimo jiné dobře větrat, nejíst na noc těžké jídlo, vyhnout se modrému světlu, ale také spát  v kvalitní posteli či používat kvalitní matraci.