Příčiny nespavosti v noci – které to jsou a jak dosáhnout kvalitního spánku?

Nespavost, to není jen nějaká obyčejná nepříjemnost. Při delším trvání je to seriózní, velmi nepříjemná a zejména nebezpečná nemoc, která může být zodpovědná za vznik dalších přidružených zdravotních problémů. Dnes se podíváme na několik hlavních příčin nespavosti, vzpomeneme si i jednoduchá řešení, ale zaměříme se i na další tipy, které vám mohou pomoci usnout.

nespavost

Krátkodobá nebo dlouhodobá (chronická) nespavost

Existuje velké množství různých druhů „nespavosti“. Některé lidi trápí krátké období nespavosti, například z důvodu zvýšeného množství stresu z práce, jiné zase trápí chronická nespavost, za kterou mohou být zodpovědné neurologické nebo psychické problémy. Často je však za nespavost zodpovědných i více než 10 menších faktorů, které dokážete poměrně jednoduše a v krátké době ovlivnit. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny nespavosti?

Příčiny nespavosti

Mezi nejčastější příčiny nespavosti patří používání staré, proleželé nebo celkově nevhodné matrace, vliv modrého světla před spánkem, konzumace těžkého jídla na noc, nedostatečně vyvětraný pokoj, ale také nepřiměřeně vysoká teplota v pokoji. Kromě toho může nespavost způsobovat i nadměrná konzumace kofeinu. Všechny zmíněné věci však umíte snadno a efektivně změnit.

Řešení nespavosti téměř okamžitě

Základem kvalitního spánku je výběr správné matrace, který má vhodnou tvrdost, materiálové složení a nezpůsobuje spícímu alergii či bolesti zad. Důležitý je i výběr ložního prádla a peřin s polštáři. Alespoň hodinu před spánkem je vhodné vyhnout se modrému světlu - ergo nedívat do TV ani chytrého telefonu, případně použít filtr, pokud ho má zařízení k dispozici. Poslední jídlo by nemělo být obtížné a také by mělo být načasováno alespoň hodinu před spánkem. Spěte vždy jen v dobře vyvětraném (a ideálně celou noc větraném) pokoji, ve kterém se teplota pohybuje kolem 16-18 stupňů. Vhodná je také rekuperace, která zajistí výměnu vzduchu bez zbytečného průvanu v místnosti. V odpoledních hodinách se snažte vyhýbat kávě.  

Změna denního režimu

V některých případech si lidé nespavost způsobují i vlastním přičiněním. Do deváté se musí věnovat dětem, než je okoupou, nakrmí a uspí je 22:00, a pokud vstáváte ráno v pět hodin do práce, právě teď je nejvyšší čas jít spát. Je pochopitelné, že člověk chce mít i během těch nejnáročnějších dnů hodinku-dvě pro sebe, což končí díváním oblíbeného filmu nebo seriálu i do půlnoci nebo déle. Ve výsledku máte ovšem při ukládání do postele již tak velkou hladinu kortizolu (stresového hormonu v těle), že tělo odmítá usnout další dvě hodiny a výsledná délka spánku dosahuje 3-4 hodiny. Snažte se chodit spát v takovém čase, abyste měli vždy minimálně 6-7 hodin spánku. 

Návštěva lékaře a předepsání léků na nespavost

Máte-li s nespavostí i nadále problémy, neváhejte navštívit vašeho lékaře a požádat o konzultaci. Léky na spaní si však zvolte až jako poslední možnost, protože právě tyto medikamenty dokáží sice spolehlivě stabilizovat váš spánek, ale zvládnou i rozházet vaši náladu a hormony či způsobit závislost.