Nábytek z masivu, DTD nebo MDF? Jak si vybrat ten správný.

MASIV 

Nábytek z masivu je vyroben z tradičních dřevěných desek (tzv. spár). Konkrétně u nás naleznete masivní nábytek z borovicového, bukového a dubového dřeva. V názvu však někdy uvádíme také údaje jako třešeň, hruška, dub, ořech či palisandr. Jedná se však o barevný odstín, který vychází z přirozené barvy dřeva těchto stromů. Nábytek z masivu má svoji charakteristickou přírodní vůni, jejíž intenzita závisí na použitém druhu dřeva. Jelikož se jedná o přírodní materiál, masivní dřevo lety neustále pracuje. Čerstvě opracovaný borový masiv je na pohled velmi světlý, léty však svůj barevný tón mění na medovou až jantarovou barvu. Naopak bukový nábytek získá pouze jemné pigmentování, kterého si možná ani nevšimnete. Možná vás tento efekt potěší, ještě více nakolik zintenzivní vzhled a kresbu dřeva. O něco méně potěšující je to však v případě bílého nábytku to může způsobit nažloutnutí. Je to však přirozená vlastnost tohoto derva, doporučuje se proto nevystavovat jej přímému slunci a nátěr po několika letech svépomocí obnovit novou vrstvou bílé barvy nebo laku. 

Masivny nábytek

Výhody nábytku z masivu:

✓ kresba přírodního dřeva
✓ dlouhá životnost
✓ vysoká nosnost
✓ ekologický a hodnotný přírodní materiál
✓ odolnost a pevnost
✓ stabilita
✓ jemná vůně dřeva - závisí na druhu dřeva

Nevýhody: 

☹ vyšší cena
☹ vysoká hmotnost 
☹ pracuje a mění barvu – tato vlastnost však může být výhodou i nevýhodou 

LAMINOVANÁ DTD 

DTD je dřevotřísková deska. Jinak moderní, levný a tvárný materiál pro výrobu nábytku. Je výrazně cenově dostupnější a také výrazně lehčí než nábytek z masivu. Samotná dřevotříska se vyrábí z tepelně stlačené dřevěné drtě, která se laminuje speciálním papírem a zalévá melaminovou pryskyřicí, která povrch nábytku uzavře. Vzniká tak třívrstvá deska s nejtlustší drťovou/třískovou vrstvou uprostřed a lepenými vrstvami po krajích. 

Nábytok z DTD

Výhody:

✓ nízká hmotnost - snadno se přesouvá a stahuje 
✓ designové možnosti - laminováním a fóliováním získáte atraktivní a luxusní design za nízkou cenu
✓ nízka cena - ideál zejména, pokud neplánujete nábytek na celý život, ale budete jej chtít později opět vyměnit (například v dětském pokoji)

Nevýhody:

☹ nižší odolnost, pevnost a nosnost – dejte si pozor na skákání, kopání či prudké nárazy
☹ nižší životnost – vše však záleží na mechanickém namáhání a zacházení s nábytkem  

MDF: DŘEVOVLÁKNITÁ DESKA

MDF je středně tvrdá/hustá dřevovláknitá deska. Je kompromisem mezi kvalitou masivního nábytku a designovými možnostmi levnější dřevotřísky. Vyrábí se stiskem a slepením velmi jemných dřevěných drtí do hustě lisovaných desek. Oproti masivu nemá MDF deska typickou kresbu dřeva, proto se vždy laminuje, foliuje nebo lakuje do krásnější podoby. Má srovnatelné vlastnosti jako masiv, ale mnohem lépe snáší například vlhko a vodu. Nevýhodou je však opět vyšší cena a hmotnost. 

Nábytek z MDF 

Výhody:

✓ pevnost
✓ odolnost
✓ vysoká nosnost 
✓ vysoká odolnost vůči vodě 
✓ designové možnosti - snadná tvarovatelnost do různých dezénů 
✓ kompromis mezi cenou DTD a kvalitou masivu

Nevýhody:

☹ vyšší cena
☹ vyšší hmotnost
☹ bez přirozené vůně a kresby dřeva

Způsoby upravování povrchu paland  

  • Barvení a lakování: chrání nábytek před mechanickým poškozením, prodlužuje jeho životnost a stabilizuje vzhled na dlouhé období. Rovněž mu dokáže dodat žádoucí odstín, a to tak, že buď zcela nebo polotransparentně překryje povrch materiálu. Kresbu dřeva tak můžete ještě více zintenzivnit, nebo naopak zcela překrýt (což se využívá například u MDF desek, které nejsou ve své přirozené podobě zrovna atraktivní). Pro dětský nábytek v našem e-shopu výrobci používají bezzápachové ekologické laky a barviva.
  • Moření: podobně jako lakování a barvení, i moření dřeva přispívá k prodloužení životnosti nábytku. Do nábytku se nechá vpít speciální přípravek, který zvýrazní přirozenou kresbu dřeva či dokonce změní jeho původní přírodní barevný odstín na jiný. V našem e-shopu jsou příkladem např. již zmíněné odstíny jinak dražšího dřeva: calvados, wenge, dub, hruška, olše, třešeň nebo ořech. Samotný nábytek je však vyroben z cenově dostupnějšího borovicového, bukového masivu nebo MDF, jde jen o barvu. :) Obvykle jej jako poslední ochranná vrstva doplňuje přelakování bezbarvým lesklým nebo matným lakem.
  • EKO: bez povrchové úpravy: absolútně ekologická povrchová úprava, avšak ne žádaná. Jak je to možné? Takový nábytek není lakovaný, barvený, mořený ani fóliovaný. Ideál pro ty, kteří jsou citliví na jakýkoli závan barev, laků a syntetických materiálů. Neznamená to však, že jeho povrch neprošel žádnou úpravou -  kvalitní masivní bukový nábytek je v eko úpravě perfektně vybroušen a vyhlazen do hladka, díky čemuž není nutná další dodatečná úprava. Měli byste si však dávat pozor, aby nepřicházel do kontaktu s vodou a vlhkem, protože otevřené póry bukového nábytku vlhko rychle nasají, což může nábytek rychle znehodnotit. 
  • Laminování nábytku: povrchová úprava, která dodá povrchu nábytku z jakéhokoli materiálu (DTD i MDF) zcela nový design od jednobarevné a krásně jednolité plochy až podobu nábytku z luxusního exotického masivu. Skvělý trik za málo peněz, nemyslíte? :)
  • Fóliování: při foliování se na povrch nábytku nanáší PVC fólie dodávající nábytku specifický tvar, dezén či motiv. Fólie zároveň zvyšuje odolnost nábytku vůči otěru a vlhkosti. PVC fólii na povrchu můžete čistit běžnými čistícími prostředky bez rizika zničení potištěného motivu. Takový nábytek se snadno udržuje a čistí. A protože i jeho dvířka a hrany jsou potaženy folií vcelku, nenajdete po stranách foliovaného nábytku žádné spojovací lišty a spáry, které by se mohly časem zanášet či odlupovat.
  • ABS hrany: má-li nábytek (z DTD) ABS hrany, znamená to, že jeho hrany jsou oblepeny speciální plastovou lištou. Je poměrně nenápadná a tón v tónu s vaším nábytkem. Zajišťuje však vyšší odolnost nábytku vůči nárazům a vlhkosti, která by mohla DTD rychle poškodit.