Jak nastavit panty dveří na skříni?

Správné nastavení pantů dveří na skříně či komodě může být pro lidi, kteří si poprvé montují nábytek například při stěhování do svého vlastního bydlení opravdu náročné. Nemějte obavy, s našimi tipy to zvládnete levou zadní. Kterými šrouby se nastavuje rozestup dvířek, a jak změnit jejich úhel či hloubku dosedání, aby nikde nic nedřelo a po zavření vše perfektně lícovalo? Čtěte dále.

blog-panty

V první řadě musí být skříň smontována podle návodu

Alfou a omegou správného nastavení dvířek je předchozí správné smontování konkrétní komody, skříně nebo jiného kousku nábytku. Vždy proto postupujte přesně podle návodu a dodržujte všechny kroky v takovém pořadí, v jakých je uvedl výrobce. V souvislosti s nastavováním pantů dveří je ovšem klíčový hlavně jeden z posledních kroků, a to je montáž zadní stěny, která bývá nejčastěji vyrobena z takzvaného sololitu. Ta se zpravidla zasouvá do drážek v bočních stěnách a spodní desce, přičemž na závěr se z vrchní strany přikryje vrchní deskou a pomocí malých plastových úchytných systémů se šroubem se do všech těchto desek přichytí na desítkách různých bodů. Předtím, než přistoupíte k tomuto kroku, je však třeba dokonale dotáhnout všechny ostatní spoje a pomocí úhelníku nebo úhloměru, případně odměřením úhlopříček rohů určit, zda jsou boční desky nábytku opravdu kolmo na vrchní a spodní desku. Pouze v takovém případě bude nábytek opravdu precizní čtverec nebo obdélník a ne nějaký vykroucený kosočtverec, u kterého byste panty na dveřích nikdy nenastavili.

Jak nastavit panty na skříni?

Nejčastější typ pantů sestává ze dvou kusů, z nichž jeden se montuje přímo do boční stěny skříně a druhý kus na dveře. Takových pantů může být na jedněch dveřích od dvou i po čtyři a více kusů. Když namontujete všechny kusy na obě strany, šrouby na boční desce skříně dotáhněte jen tak na 80 %. Následně (ideálně is druhou osobou) zvedněte dveře a všechny panty na obou kusech nábytku do sebe najednou zasuňte do správné drážky (dle obrázků v návodu). Přitáhněte jemně šroub, který panty spojí a můžeme přejít k hlavnímu kroku.

Výška, hloubka a doraz pantů na nábytku

Většinu pantů na moderním nábytku můžeme nastavovat až ve třech směrech:

Prvním je výška, kterou nelze nastavit vždy. V některých případech jsou panty na boční stěně nábytku přichyceny i pomocí třetího velkého otvoru a nedají se pohybovat nahoru dolů. Má-li však kování v sobě posuvné otvory, můžete šrouby jemně odtáhnout a pohybovat s jednotlivými panty ve vertikálním směru přibližně o 2-3 milimetry podle potřeby, čímž ve finále zvednete i celá dvířka.

Jako druhou můžete nastavit hloubku, která se nastavuje tak, že povolíte šroub, který drží pohromadě jednotlivé kusy kování a následně pant zasunete hlouběji nebo jej vysunete směrem ven. Tím nastavíte to, jak blízko budou dveře při konstrukci skříně. Jsou-li příliš daleko, z boku to může vypadat špatně. Jsou-li příliš blízko, mohou o sebe skřít hrany jednotlivých desek. Všechny 3 panty by měly být nastaveny stejně.

Poslední můžete nastavit polohu dvířek v horizontálním směru. K tomu slouží šroub, který odtlačuje pant přimontovaný na dveřích a přichycen o druhý kus dále od boční stěny nebo jej k němu naopak přitlačuje. Tento krok je důležitý zejména tehdy, má-li skříň dvoje protistojné dveře. Pokud panty nastavíte správně, mezera mezi dveřmi bude nahoře i dole úplně stejná. Pokud je například nahoře širší, musíte horní pant trochu oddálit od boční stěny, čímž se dvířka přisunou blíže k sobě. Toto nastavování může trvat i několik desítek minut, než získáte opravdu dokonalý výsledek. Na závěr pořádně dotáhněte všechny šrouby na pevno.

Všechny kroky a zmíněné šrouby naleznete také v tomto názorním krátkém videu.

Nastavení plynové vzpěry na kuchyňských dvířkách

Speciálním typem pantů (pokud nepočítáme výsuvné zásuvkové systémy) jsou i plynové vzpěry, u kterých lze vždy nastavit polohu jejich uchycení na skříňce a na dveřích, čímž ovlivníte výšku zdvihu. U některých dražších modelů lze nastavit i sílu vzpěry. Pokud však vzpěra začíná sílu ztrácet, je třeba ji vyměnit.

Jak namontovat jednoduché panty?

Klasické kování sestávající ze dvou plíšků naleznete i dnes v nabídce každého železářství a jde o výbornou volbu v případě, že potřebujete vyměnit zlomený pant na nějakém starším kousku nábytku nebo vyrábíte nějakou skříňku či truhličku. Takové panty se však nedají nastavit v žádném ze tří směrů, proto je musíte správně namontovat na první pokus. Většina z nich má však na obou stranách i 4 montážní otvory. Pant přichyťte na dvířka dvěma šrouby a následně i na skříň nebo jiný kus nábytku a vyzkoušejte, zda pant sedí. Pokud je třeba ho například zvednout výše nebo utopit hlouběji, předvrtané díry vám nebudou až tak vadit, neboť můžete pant ještě chytit na zbývající dvě díry šrouby, které jej hravě udrží.