Nápady, jak útulně zařídit i malou ložnici podle Feng Shui

Řekněme si upřímně, že Pinterest, Instagram a další studnice nápadů jsou plné nádherných ložnic, které vypadají jako vystřižené z katalogu. Obrovská postel, před postelí lavice k sezení, krb, u něj křesla, komoda, skříně, východ na terasu, místo k tancování. No kdo má v realitě takovou ložnici? Ti šťastnější mají ložnice o rozloze přibližně 5x3 metry, v běžných panelácích přibližně 3,5x3,5 a v nejmenších bytech klidně najdeme i ložnice 2x3. I pro takové menší ložnice najdeme spoustu nápadů.

spalna-feng-shui

Jak zařídit ložnici?

U menší ložnice rovnou zapomeňte na všechny větší doplňky, jako jsou například křesla. Jasně, můžete si sami vyrobit například patrovou postel na míru, pod kterou se bude dát dokonce chodit a bude pod ní posezení nebo pracovní stůl, pracujme však jen s běžně dostupným nábytkem a doplňky, které není třeba projektovat na míru a nemusí je vyrábět truhlář. I do té nejmenší ložnice o rozměru 2x3 metry se vám může vejít manželská postel, noční stolek, skříň, ale dokonce i toaletní či pracovní stolek, židle nebo komoda . Vše závisí na tom, jak ložnici uspořádáte.

Nápady pro zařízení ložnice

Klasické panelákové ložnice o rozloze 3,5x3,5 metru poskytují opravdu dostatečný prostor pro komfortní a praktické uspořádání nábytku. Vejde se tam plnohodnotná manželská postel 200x180 se dvěma nočními stolky, naproti ní můžete umístit opravdu velkou skříň (klidně na celou stěnu i jako vestavnou, ve které je ve středu například výklenek na umístění televizoru), a pod okno by se vám měla vejít i komoda. Pokud si vyberete trochu užší skříň, vedle ní se vám vejde i malý stolek – ať už toaletní pro ženu nebo pracovní pro kohokoli na home office.

Jak zařídit ložnici podle Feng Shui?

O uspořádání nábytku podle Feng Shui můžete v malém pokoji spíše snít. Přesto můžete dodržet alespoň několik zásad tohoto přístupu. Neumísťujte zrcadlo na dveře oproti posteli (raději zadní část dveří využijte k věšení oblečení), vyberte si do ložnice alespoň jeden živý květ a boční stěny můžete ozdobit vkusnými dekoracemi . Nebo policemi na knihy.

Jak útulně zařídit i malou ložnici?

Do ložnice 2x3 metry byste jen těžko natlačili nadstandardní manželskou postel o rozměru 200x200 cm, ale měli byste se vyhnout i postelím 200x180. Právě v takových ložnicích hrají první housle postele 200x160 nebo dokonce 200x140. Ložnice má nejčastěji tvar obdélníku, kde na jedné kratší stěně se nachází okno a na druhé ve středu dveře. Občas mohou být dveře posunuty do jednoho nebo druhého rohu a ve výjimečných případech se můžete setkat také s umístěním okna na jedné z dlouhých stěn.

Do takové ložnice je vhodné vybrat si postel 200x160 a dát ji do rohu pod okno. Vedle postele vám zůstane 40cm, díky čemuž může mít alespoň jeden z partnerů i přístup k posteli z boku a možnost osazení nočního stolku. Pokud jsou dveře uprostřed, na jednu stranu můžete konče postele osadit co nejvyšší a nejhlubší skříň se šířkou jeden metr a na druhou stranu ještě komodu nebo zmiňovaný úsporný stolek s malou židlí. Pokud jsou dveře spíše v jednom z rohů, je vhodné pouvažovat nad rohovou sestavou nábytku, jejíž součástí je stůl, skříň a nějaké police (takové sestavy bývají nejčastěji součástí studentských pokojů).

Praktické doplňky do ložnice

Kromě zmíněných věšáků na dveře nebo polic na stěnách, které nezaberou žádné místo a poskytnou vám dodatečný úložný prostor, je vhodné se poohlédnout například po závěsných kovových koších na police do skříní. Množství skříní má police opravdu daleko od sebe, což brání plnohodnotnému využití prostoru v nich a někdy se další police opravdu nedají přidat. Takové koše zavěsíte na každou existující polici (podobný princip, jako byl ve školách prostor pod lavicí na knihy a sešity) a úložný prostor si rázem zdvojnásobíte.