Nejkrásnější vánoční výzdoba do vašeho domu či bytu - TOP nápady a inspirace

Nejkrásnější období roku je za dveřmi a rozhodli jsme se, že se trochu pověnujeme i vánoční výzdobě. V následujícím článku si ukážeme, že kvůli ní vůbec nemusíte stresovat, ale ani utrácet stovky eur za doplňky, kterých jsou nyní v obchodech a e-shopech plné regály a sklady. Jaká výzdoba by vám během Vánoc doma rozhodně neměla chybět?

vianocna-vyzdoba

Vánoční výzdoba

Předtím, než se pustíte do vánoční výzdoby, pověnujte se nejprve velkému vánočnímu úklidu. Umisťování ozdob na zaprášené police a špinavá okna byste si moc neužili a při úklidu skříní, sklepy či půdy možná narazíte i na různé zapomenuté ozdoby, které byste se jinak rozhodli koupit a zbytečně byste tak utráceli peníze na něco, co už doma dávno máte.

Vánoční výzdoba před vchodové dveře

Začněme zdobit ještě před samotným bytem nebo domem. Základem je pěkný vánoční věnec na dveře bytu nebo domu, vánoční světýlka na zahradu nebo kolem dveří a různé menší dekorace v podobě zahradních „trpaslíků“ se vzhledem Santa Clause nebo soba. Skvělým doplňkem je například i rohožka na boty s vánočním motivem. Rohožek byste přece jen měli mít víc – klidně třeba i velikonoční nebo na Halloween. Pokud bydlíte v bytovce, můžete nějakou ozdůbku zavěsit i do společných prostor – ke schránkám, na vchodové dveře nebo na společný uzavřený dvůr. Možná tak motivujete i další sousedy a jedno ráno najdete na zábradlí schodiště například vánoční girlandu.

Vánoční výzdoba bytu

Dominantou celé vánoční výzdoby je samozřejmě vánoční stromek. Kromě něj by se měla nějaká malá ozdůbka nacházet v každém pokoji. Na parapetu může být pěkný svícen, na stole v obýváku například adventní věnec, v ložnici malý betlém a na chodbě jen nějaká malá vánoční dekorace. I do koupelny můžete například nad zrcadlo zavěsit alespoň malou girlandu. Při ozdobách se držte pravidla, že méně je někdy víc a po Vánocích nebudete muset dva dny odzdobovat celý byt.

Vánoční výzdoba na okna

Vánoční výzdobu na okna můžete vyřešit zcela zdarma a pokud máte doma už alespoň školkaře, zapojte do ní i je. V papírnictví kupte (nebo si ve skicáři nakreslete nebo stáhněte z internetu) makety vloček, stromků a jiných vánočních symbolů, které můžete následně s dětmi obkreslit na výkresy a nechat je, ať si je vystřihnou. Kromě toho je mohou i vhodně vymalovat a následně kouskem lepicí pásky přilepit na okno nejen do svého pokoje, ale například i do obývacího pokoje či do ložnice.

Vánoční výzdoba na balkon

Pokud máte balkon nebo terasu, zábradlí je ideálním místem pro zavěšení vánočních světélek. Vyhněte se však nějakým příliš blikavým, které vypadají často kýčovitě. Obyčejná teplá žlutá světla, která se případně jen jemně ztlumují a následně sílí nic nezkazí a právě naopak umocní atmosféru Vánoc. Během roku je ani nemusíte sundávat a také v létě vám poskytnou příjemné ambientní osvětlení během posezení s přáteli u grilu či s partnerem u sklenky vína.