Montessori postele jako skvělý doplněk do dětského pokoje

Slovíčko „Montessori“ se dnes již za účelem prodeje používá i v kontextu s takovými výrobky, se kterými nemá absolutně nic společného. Původní smysl tohoto výrazu však stále tkví v jakési hravé formě učení, kterou v minulosti zpopularizovala pedagožka, po které je celý tento směr i pojmenován. Množství dětských pomůcek a hraček opravdu může hrdě nést toto pojmenování, protože pomáhají dětem získat různé dovednosti nebo znalosti hravou formou. V naší nabídce naleznete například i Montessori dětské postele. V čem jsou tyto postele výjimečné?

montessori-postel-min

Co jsou Montessori postele?

Většina lidí si hned pravděpodobně představí vyvýšené dětské postele například s vestavěnou skluzavkou, postele ve tvaru závodního autíčka nebo fotbalového hřiště. Tyto postele rozhodně děti milují a nabízejí jim mnohem více podnětů než obyčejná postel, ve které se dá opravdu jen spát. Ve skutečnosti je však nemotivují ke kreativnímu myšlení nebo samostatnosti. Montessori postele mají v první řadě 2 hlavní úkoly popsané níže. 

Nakopněte představivost svých dětí

Dětská postel ve tvaru indiánského stanu Teepee, klasického „Á-čkového“ stanu nebo domku dovolí dítěti zažívat dobrodružné příběhy v pohodlí svého pokoje. Dovolte dětem, aby přes postel přehodily plachtu nebo deku a dodělaly jí tak střechu, ať z výkresu vystřihnou a namalují okna, která lepicí páskou připevní k posteli, nebo ať prostě postel dozdobí podle svých úvah. Zejména vrchní hrazda k tomu poskytuje dostatek prostoru – mohou si na ni pověsit oblíbené hračky, as vaší pomocí i designová světýlka či vlastnoručně vyrobené dekorace. S takto vyšperkovaným „bunkrem“ , domečkem pro panenky respektive jakýmkoli jiným útočištěm, které si vaše děti představují, si samozřejmě mohou i hrát. Cesta do postele bude mnohem zábavnější a každý večer mohou mít také formu nějakého příběhu jako z pohádky na dobrou noc.

Montessori postele a vedení k samostatnosti

Montessori postele v naší nabídce mají i další rozměr. Učí děti fungovat samostatně, aniž byste se museli obávat o jejich zdraví. Lůžko je v těchto postelích umístěno těsně nad výškou podlahy, proto je velmi nepravděpodobné, že by dítě mohlo z postele spadnout a nějak vážněji si ublížit. Místo trvání na tom, aby dítě usnulo předtím, než odejdete z pokoje, mu můžete dát více volnosti a přes dětskou kameru sledovat, jak si dítě poradí s přípravou na spánek samé. Vy budete mít více času pro sebe a sami uvidíte, jak je skvělé, když můžete nechat dítě večer v pokoji samé. Chvíli si pohraje, možná si prolistuje oblíbenou knížku a uloží se spát.

Jak dále zařídit dětský pokoj ve smyslu přístupu Montessori?

Témuto tématu jsme se již věnovali i v samostatném článku. Důležité je, aby byly jednotlivé prvky v dětském pokoji navrženy tak, aby nenásilnou formou motivovaly dítě k různým činnostem, při kterých si trénuje jemnou motoriku, kriticky přemýšlí nebo se jednoduše zabaví a zároveň se při tom něco nového naučí.