Jaké vlastnosti má ořechový nebo borový masiv? Na jaký nábytek je vhodný?

Proč je dobré vybrat si nábytek z masivu? Jaké vlastnosti má ořechový masiv a co se z něj vyrábí? A co zase borový masiv? Jsou masivní desky lepší než desky z dřevotřísky nebo MDF? Které typy nábytku jsou lepší právě z těchto materiálů? V dnešním článku si v krátkosti představíme přednosti nábytku z masivu, ale uvedeme si i příklady, kdy je lepší vsadit raději na lisované desky s laminátovou povrchovou úpravou.

masivny-nabytok

Co je to vlastně masivní dřevo?

Masivní dřevo představují desky, hranoly, kulatina nebo jiné stavební prvky, které jsou vyrobeny z jednoho kusu pravého dřeva – se všemi jeho kresbami, ale i kazy. Z masivního dřeva se následně vyrábějí další konstrukční prvky (lepením a jinými spoji), mezi něž patří zejména KVH a BSH hranoly. Někdy je na první pohled obtížné určit, zda je například noha z postele vyrobena z hranolu, který je z jednoho kusu dřeva, nebo jde o KVH hranol, čili dva kratší hranoly nadpojené hřebenovým spojem.

Dřevo masiv a alternativy k originálu

Masivní dřevo se mimo jiné používá k výrobě kvalitního a voňavého nábytku. Nábytek z masivního dřeva může být minimalistický a moderní, ale také zdobený a spíše rustikální. Dřevo, jelikož je použito převážně v interiéru, můžete nechat v jeho přirozené barvě a kresbě (samozřejmě ohoblované a vybroušené do hladka), ale i natřené různými barvami či dokonce nalakované na lesklo. Mezi dvě nejčastější alternativy masivního dřeva patří desky z dřevotřísky vybaveno laminátovou povrchovou úpravou s různými dekory. Dražší, pevnější a váhově těžší alternativou k dřevotřísce jsou takzvané MDF desky.

Masiv ořech

Ořechový masiv je nádherné tmavé dřevo s pronikavou kresbou, které se kromě výroby prémiového nábytku používá i na výrobu různých doplňků do domácnosti, a to od podložek pod sklenice a servírovacích táců přes různé malé a střední dekorace až po věšákové sestavy či obklad na stěny. U nábytku z ořechového masivu byste měli počítat s vyšší pořizovací cenou. Výměnou za ni však dostanete originální kus nábytku, ze kterého téměř cítíte sálavou energii starého stromu. 

Masiv borovice

Borovicový masiv je cenově mnohem dostupnější. Dřevo z borovice se v nábytkovém průmyslu používá primárně k výrobě postelů, nočních stolků a skříní, ale v nabídce obchodů najdete také krásné borové komody či police. Borovicové dřevo má svoji nezaměnitelnou vůni a přirozenou bledou barvu, takže vám na rozdíl od ořechu pomůže prosvětlit interiér. Pokud toužíte po masivním nábytku a nechcete utratit tisíce eur, borovice je tou správnou volbou.

Deska z masivu má své (ne)výhody

Dřevěný nábytek je těžší, pevnější a trvanlivější, avšak při dlouhodobém kontaktu s vodou vám může snadno shnít nebo jej mohou napadnout dřevokazné houby. Bobtnání nábytku je také obvyklý jev, pokud nábytek po kontaktu s vodou rychle a precizně nevysušíte. Pro výrobu kuchyňské linky je masivní dřevo nevhodné ao pěknou pracovní desku byste se museli opravdu starat. Pracovní deska z dřevotřísky s tlustou laminátovou vrstvou, ale i lehké dřevotřískové konstrukce skříněk a dvířek, jsou v takovém případě lepší volbou. Výhodou je i to, že si můžete vybrat doslova z tisíců různých dekorů, od imitace dřeva přes jednobarevná řešení až po imitace kamene a různé abstraktní vzory.